Cigarete i alkohol odgovorni za migrene kod tinejdžera

March 25th, 2011 @   - 

Alkohol, kafa  i cigarete se nalaze u pozadini migrena tinejdžera, ustanovili su nemački istraživači.

Urađenim  studijama je zaključeno kako su glavobolje najčešća zdravstvena tegoba tinejdžera. Procjenjuje se kako 5-15% tinejdžera  pati od migrena, dok između 15 i 25% pati od tenzijskih glavobolja.

Nemački su stručnjaci analizirali zdravstvene podatke preko 1.200 učenika starih od 14 do 20 godina. Koncentrisali su se na razlikovanje karakteristika i simptoma glavobolja i migrena, a učenici su također odgovorili na pitanja o svom stilu života, npr. koliko alkohola ili kafe konzumiraju i da li su pušači.

 

Čak je 83% tinejdžera barem jednom imalo glavobolju u poslednjih  šest meseci, dok je 10% izjavilo kako su imali migrenu; 49% je patilo od tenzionih glavobolja, a 20% je imalo kombinaciju migrene i tenzione glavobolje. Konzumacija alkohola bila je prilično raširena među učenicima: 38,5% je pilo pivo, 17% vino, a 25% koktele barem jednom nedeljno. Zanimljivo, 73% mladih ispitanika nikada nije pušilo, a 43% nije pilo kavu.

Autori studije ustanovili su kako je velika konzumacija alkohola, kafe, pušenje, kao i nedostatak fizičke aktivnosti značajno povezan s pojavom migrena i tenzionih glavobolja.

“Naše je istraživanje potvrdilo kako bi tinejdžeri koji pate od bilo kakvog oblika glavobolje mogli imati koristi od redovne fizičke aktivnosti i smanjenja konzumacije alkoholnih pića. Smanjena konzumacija kafe bi se također trebala preporučiti tinejdžerima koji imaju migrene”, objasnila je dr. Astrid Milde-Busch, sa Univerziteta Ludwig-Maximilian u München.

Rezultati nemačke studije idu ruku pod ruku uz nedavno objavljeno norveško istraživanje koje je pokazalo kako su preteški tinejdžeri 40 posto skloniji migrenama, a taj se rizik povećava na 50 posto ako puše. Autor istraživanja John-Anker Zwart ističe kako bi lečenje i prevencija glavobolja i migrena
kod tinejdžera možda trebali uključivati nadziranje zdravih navika, kao što su vežbanje, zdrava hrana i prestanak pušenja jer bi se tako smanjila pojava migrena u ovoj populaciji.

 

Komentari su zatvoreni