Gojazni tinejdžeri koji puše su skloni migrenama

March 25th, 2011 @   - 

Tinejdžeri koji imaju problema s kilažom, ne vežbaju i puše skloniji su čestim glavoboljama i migrenama u odnosu na prosečne vršnjake.

Ovo su rezultati norveškog istraživanja provedenog nad preko 5.800 učenika starih između 13 i 18 godina koji su ispunili upitnik o svojim navikama i zdravlju. Stručnjaci su se koncentrisali na nivo fizičke  aktivnosti i status pušenja.

 

Od ukupnog broja ispitanika, 26% mladića i 21% devojaka patilo je od čestih glavobolja. Stručnjaci su zaključili kako su preteški tinejdžeri koji puše 3,4 puta skloniji migrenama u odnosu na kolege koji se dovoljno kreću i ne puše.

Gojazni učenici izloženi su 40 posto većem riziku čestih glavobolja u odnosu na vršnjake koji nemaju negativne faktore, a  tinejdžeri koji puše čak su 50 posto skloniji migrenama. Takođe, mladići i devojke koji vežbaju manje od dva puta nedeljno 20 su posto skloniji migrenama u odnosu na vršnjake koji se bave fizičkom aktivnošću.

“Retko ko je proučavao ove faktore životnog stila kod tinejdžera, a ova je studija bitni korak približavanja boljem razumijevanju faktora stila života i moguće preventivnim merama koje se mogu preduzeti” tvrdi dr. Andrew Hershey s Američke akademije neurologije, koji je napisao uvodnik za studiju koju su uradili istraživači Univerziteta u Oslu.

Autor istraživanja John-Anker Zwart ističe kako bi lečenje i prevencija glavobolja i migrena kod tinejdžera možda trebali uključivati nadziranje zdravih navika, kao što su vežbanje, zdrava hrana i prestanak pušenja jer bi se tako smanjila pojava migrena u ovoj populaciji.

 

Komentari su zatvoreni