Migrena povećava rizik od bolesti srca

March 25th, 2011 @   - 

Osobe koje pate od teškog oblika migrene, imaju veću verovatnoću  za obolevanje od srčanih bolesti i moždanog udara, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Procene govore kako simptomi migrene muče oko 10 posto svetskog i oko 15 posto domaćeg stanovništava. Migrena je i do tri puta učestalija kod žena nego  kod muškaraca.

Ovu specifičnu vrstu glavobolje karakteriše pulsirajuća bol umerenog do jakog intenziteta, jednostrana, obostrana ili bol koja povremeno zahvaća jednu pa drugu stranu glave, praćena mučninom, povraćanjem i preosetljivošću na svetlo i zvukove. Ali, to nije sve. Prethodna istraživanja su pokazala da osobe koje pate od migrene, imaju veću verovatnoću za razvoj bolesti srca i moždanog udara.

 

Migrena s aurom

Migreni ponekad prethode određeni vidni fenomeni (aura) koji se mogu javiti u obliku “crnih rupa“ u vidnom polju, svetlucajućih cik-cak linija i raznih drugih, više ili manje slikovitih prolaznih poremećaja vida. Aura najčešće traje do pola sata, ali može i duže, nakon čega se razvija glavobolja.

Proučavajući gotovo 19.000 pacijenata koje su mučili simptomi migrene s aurom, islandski su naučnici  po prvi puta jasno prezentirali povezanost spomenute migrene i specifičnih uzroka smrti.

Istraživači su, naime, otkrili da osobe s migrenom koju karakteriše aura imaju 27 posto veću verovatnoću za umiranje od kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti srca i moždani udar. Međutim, naučnici napominju kako i migrene bez aure povećavaju rizik od smrtnosti u poređenju s osobama koje se nikada nisu susrele s neugodnim simptomima.

 

Komentari su zatvoreni