Migrena povećava rizik od moždanog udara

March 25th, 2011 @   - 

Ljudi koji pate od migrena pod dvostruko su većim rizikom od ishemičnog moždanog udara. Ovaj rizik posebno je izražen kod žena, pokazale su nove studije.

Ishemični udar je najčešća vrsta moždanog udara, a nastaje začepljenjem krvnog suda ugruškom, koji blokira dotok krvi u odgovarajućem  delu mozga.

U spomenutom istraživanju, stručnjaci sa Univerziteta Johns Hopkins University School of Medicine, analizirali su podatke 21 studije koja je ukupno uključila 622.381 muškaraca i žena iz Evrope i Severne Amerike.
Oni ispitanici koji su imali migrene bili su pod 2.3 puta većim rizikom od ishemičnog moždanog udara, nego osobe koje nisu patile od ovih glavobolja. Pritom je rizik od udara bio za 2.5 puta veći kod osoba koje su bolovale od migrena s aurom (glavobolji prethode smetnja vida, tačkice, zvezdice ili cik-cak crte, utrnulost i slabost u ruci i nozi), a za 2.9 puta veći kod ženskih osoba koje su patile od migrena s aurom.

“Nova studija učvršćuje vezu između migrene i moždanog udara, i također ispravlja neke nepodudarnosti ranijih istraživanja koje su davale zbunjujuće rezultate”, rekao je kardiolog i voditelj istraživanja, dr. Dr. Saman Nazarian., sa Univerziteta John Hopkins.

Nazarian je potvrdio kako je o povezanosti migrena i udara napisano oko 1,800 članaka, ali ova studija je najveća takve vrste, preciznija od ranijih, te je uključila samo istraživanja koja su koristila slične uzorke i grupe ljudi.

“Prepoznavanje koje su osobe pod povećanim rizikom ključno je za prevenciju udara. Lekari  bi svakako trebali upozoriti pacijente koji imaju bolne glavobolja praćene zamagljenim vidom”, rekao je Nazarian.

Postoji niz preventivnih načina i tretmana liječenja  koji mogu ublažiti migrene – prestanak pušenja, uzimanje lekova za snižavanje pritiska ili drugih lijekova koji razrjeđuju krv samo su neke  od njih. Za žene sa snažnim migrenama, postoji i opcija uzimanja kontracepcijskih pilula ili prestanka supstitucione  hormonske terapije.

 

3 komentara → “Migrena povećava rizik od moždanog udara”


 1. Petar Petrovic

  7 godines -

  Da li su migrene vezane za godisnja doba ?


  • Kristina

   7 godines -

   DVA DO TRI PUTA MESECNO IMAM JAKE MIGRENE I TO VEC 8 GODINA ALI ZADNJE CETIRI GODINE SU PRACENE JAKIM BOLOM.POCNE UJUTRU A TRAJE CELI DAN ILI CAK I SLEDECI,NI JEDAN LEK MI NE POMAZE IMAM JAKO POVRACANJE BOLE ME SLEPOOCNICE SMETA MI SVETLO ZVUKOVI NISTA NEMOGU DA JEDEM CEO DAN I NEMOGU DA RADIM,OBAVEZNO MORAM DA IDEM KUCI S POSLA JER SA NESPOSOBNA DA RADIM OSECAM MALAKSALOST JEDVA HODAM I MISLIM DA CU UMRETI OD TOLIKOG BOLA,CAK SAM POCELA NAMERNO DA POVRACAM SAMO DA ME STISA ALI NE MORAM DA LEGNEM I DA PROBAM DA SE SMIRIM SVASTA SAM PROBALA ALI MI NISTA NE POMAZE.VEC TRI PUTA U ZADNJIH SEST MESECI ME JE GAVOBOLJA PROBUDILA U SNU MORALA SAM DA USTANEM I DA POVRACAM I PIJEM LEKOVE ALI DO UJUTRU NEMOGU UOPSTE DA ZASPIM I OPET CEO DAN SAM MALAKSALA.JER IMATE NEKI SAVET ZA MENE?KUMA MI IZ NEMACKE POSLALA LEK ZA MIGRENU JER I ONA IMA ALI NIJE ME NI STISALA MIGRENA.POVEZANE SU SA MENSTRUACIJOM JER KAD TREBA DA DOBIJEM DAN PRE TOGA ILI TOG DANA IMAM NAPAD.ALI SAD I DVE DODATNE MESECNO KOJE JA VISE NEMOGU DA TRPIM.MOLIM VAS ZA SAVET.BILA SAM KOD LEKARA KOJI MI JE REKAO DA KAD IMAM NAPAD DODJEM U AMBULANTU DA DOBIJEM INEKCIJU NOVALGETOLA I BENSEDINA.HVALA UNAPRED


   • Dr. Mitić

    7 godines -

    Ovo je je klasična menstrualna migrena. Primena bilo kojih tableta, teško može prekinuti napad. Ali jedna infuziona terapija svakako će prekinuti napad migrene. Ono što je takođe bitno, može se primenom odgovarajuće terapije sprečiti napadi. Poželjno je da se to uradi što pre, zbog kvalitetnog života, ali i zato što se migrene lakše leče ukoliko je kraći migrenozni staž.