Migrene u dečijem uzrastu

March 25th, 2011 @   - 

Migrene i glavobolje nisu rezervirane sam za odrasle! I deca pate od ove vrste bolova. Čak 20 posto odraslih tvrdi da je glavobolje imalo i pre 10. godine života, a dodatnih 50 posto s migrenama se dobro upoznalo oko 20. godine.

Glavobolje se često javljaju kod dece i adolescenata. Studije su pokazale da čak 56% dečaka i 74% djevojčica starih između 12 i 17 godina pate od glavobolja. Do 15 godine starosti, 15,5% dece i adolescenata iskusilo je migrene, od toga 15% ih ima jake glavobolje.

Roditelji se često zabrinuti da se radi o tumoru mozga ili ozbiljnijem mentalnom obolenju, ali većina dečijih glavobolja nije znak ozbiljnije bolesti.

 

Koje vrste bolova glave iskuse deca i adolescenti?

Deca imaju iste glavobolje kao i odrasli: glavobolju praćenu napetošću, migrene i sinusne glavobolje.

Što uzrokuje glavobolje kod dece i adolescenata?

Iako deca imaju glavobolje iz jednakih razloga kao i odrasli, većina dečjih glavobolja nastaje zbog bolesti, prehlade ili povećane temperature. Druga stanja koja mogu uzrokovati bolove u glavi su upala sinusa, upala grla (laringitis) i upala uha (otitis).

Tačan uzrok migrena se ne zna, ali se one vežu uz određene promene u mozgu i genetskog nasleđa. Stručnjaci  veruju da su migrene povezane sa širenjem i skupljanjem krvih sudova  na površini mozga. Međutim, postoje indicije da u  razvoju migrene  nasleđene nepravilnosti u određenim delovima mozga igraju značajnu ulogu.

Većina dece i adolescenata (90 posto) s migrenama, također imaju druge članove porodice koji pate od ovakvih bolova. Ako oba roditelja imaju migrenu, postoji 70 posto veća šansa da će i dete naslediti glavobolje. Ako samo jedan roditelj ima migrenu, šanse  da će ih imati i dete iznose 35 do 50 posto. Deca i adolescenti s migrenama mogu naslediti i tendenciju  da na njih utiču određeni “okidači” glavobolja, poput umora, jaka svetlost i vremenske promene.

 

Među ostale okidače migrena ubrajaju se stres, napetost, depresija, promena redovnog ritma sna, velika buka ili određena hrana, aditivi i pića. Previše fizičke aktivnosti ili previše sunca također mogu izazvati migrene kod dece i adolescenata.

Glavobolje praćene napetostima najčešće nastaju zbog želje za akademskim uspehom, kao i zbog emotivnog stresa deteta koji može biti povezan sa školom, prijateljima ili porodičnom situacijom. Napetost u vratu ili ramenima uzrokovane lošim držanjem, ali i depresija također mogu dovesti do glavobolje kod dece. Deformacije kičme, naročito u vratnom i grudnom delu, su značajni uzročnici glavobolje.

Ako se glavobolje praćene napetostima s vremenom pojačavaju, a uz to se javljaju i drugi simtomi – gubitak vida, problemi s govorom, slabost mišića – u pitanju može biti i puno ozbiljniji problem:

 • Hidrocefalus ili “vodena glava” (proširenje komora mozga kojem je prethodilo ili je   aktualno povećanje pritiska u centralnom nervnom sistemu.)
 • Infekcije mozga, uključujući:
  Meningitis (upala moždanih ovojnica ili meninga)
  Encefalitis (upala mozga)
  Absces (gnojna infekcija)
 • Izliv krvi u mozak
 • Tumor
 • Začepljenje krvnih sudova
 • Povreda glave

 

Ako sumnjate na bilo koje od navedenih stanja, dete odmah odvedite lekaru, kako bi se na vreme ustanovilo o čemu se radi.  On će napraviti fizički pregled i procenu vrste, jačine i simptome glavobolje. Možda bude potreban i CT ili MRI glave, ako se sumnja na nepravilnosti u centralnom nervnom sistemu.

Ako se, uprkos lečenju, simptomi i glavobolje kod vašeg deteta ne smanjuju, zatražite pomoć  specijaliste.

Kako se leče dečje glavobolje ?

Pravilan izbor lečenja zavisi od nekoliko faktora, uključujući vrstu i učestalost glavobolja, njihov uzrok i starost deteta. Lečenje može uključiti vođenje dnevnika, tehnike savladavanja stresa, biološku povratnu spregu  i lekove.

Dnevnik glavobolje. Tiče se definisanja okidača dečje glavobolje, poput nedostatka sna, neredovite ishrane, previše kofeina ili stresa. Ako vaše dete vodi dnevnik učestalosti i intenziteta glavobolje lakše ćete  zabeležiti ove informacije. Izbegavanje okidača glavobolje jednako je važno kao i uspješno lečenje.

Savladanjanje stresa. Kako biste uspešno lečili glavobolje praćene napetostima, važno je da deca i roditelji znaju prepoznati uzročnike glavobolje. Tako će lakše naučiti kako se nositi sa stresom i kako ukloniti stres i stresne aktivnosti.

 

Biološka povratna sprega. Radi se o specijalnoj medicinskoj opremi koja senzorima povezuje telo s monitorom. Pritom se mere nesvesni odgovori organizma na glavobolje, poput disanja, pulsa, otkucaja srca, temperature, napetosti u mišićima i moždane aktivnosti. Jednom kada se prepoznaju reakcije tela na stresne situacije, dete može naučiti kako kontrolisati napetosti koje vode glavoboljama.

Lekovi. Postoje tri kategorije lekova koji leče dečije glavobolje – lekovi koji sprečavaju simtpome, oni koji deluju preventivno i oni koji prekidaju bol. Mnogi lekovi koji leče glavobolje u odraslih daju se i deci, ali u manjim količinama. Aspirin se, ipak, ne bi trebao davati deci mlađoj od 15 godina, jer može uzrokovati Reyeov sindrom, retko, ali izuzetno opasno stanje.

 

3 komentara → “Migrene u dečijem uzrastu”


 1. goga

  7 godines -

  Kako doci do prave dijagnoze kad su u pitanju djecije migrene?Cerka mi ima ceste glavobolje pracene simptomima migrenske glavobolje,ima 10 god.a pocele su pre 3 god.Nalazi koje smo do sad radili su uredni.


 2. sokol

  7 godines -

  cerka mi ima jake glavobole koje lice ne migrenu (sa povraqanjem) ,svake dve ili tri nedelje .glavobolje traje najvise jedan dan .pravilismo ct ,izasli dobri rezultati,nema nikakvi problema na mozgu ,na sinus maxiles ima jednu malu cistu ,odvali smo kod orl a on preporucuje da bolovi ne dolaze ot toga vise licu na migrenu pa nam preporuqio neurologa .Cerka ima 13 godina.Molim vas sto moze da utice na negove glavobolje.


  • Dr. Mitić

   7 godines -

   Migrene se javljaju kod pacijenata koji imaju genetsku sklonost da na neki provocirajući faktor reaguju migrenoznim napadom. Koji je provocirajući faktor, ponekad nije lako utvrditi. Decu koja imaju 13 godina i koja su se konstitucionalno razvila, lačimo kao i odrasle, uz poštovanje nekih specifičnosti njihovog uzrasta.