Osobe koje pate od hronične migrene lošijeg su zdravlja

March 25th, 2011 @   - 

Hronične migrene vode lošijem zdravlju u celini i depresivnim raspoloženjima, u većoj meri nego što to čine epizodne migrene. Pokazalo je to istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry.

Studija je uključila gotovo 12,000 odraslih osoba s epizodnim migrenama – jake glavobolje koje traju do 14 dana mjesečno – ili hroničnim migrenama – glavobolje koje traju više od 15 dana mesečno.

Stručnjaci su analizirali podatke dobivene prethodnom studijom iz 2005. godine o povezanosti socioekonomskih okolnosti i drugih zdravstvenih problema s migrenama.

Rezultati nove studije pokazali su kako su osobe s hroničnim migrenama imale značajno niže prihode, nisu radile puno radno vreme, te su bile dva puta sklonije poteškoćama vezanim za profesiju, u odnosu na osobe s epizodnim migrenama.

Hronične migrene također su u većoj meri uzrokovale depresivna stanja, napetost, neraspoloženje, hronične bolove, ali i druge ozbiljne zdravstvene probleme. Tu se ubrajaju astma, bronhitis, hronična opstruktivna plućna bolest, visoki krvni pritisak, dijabetes, visoki holesterol.
Osobe s hroničnim migrenama imale su i 40 posto veće šanse od obolijevanja od srčanih bolesti i angine, te 70 posto veće šanse od moždanog udara.

Autori studije ističu kako hronične migrene mogu biti posebno teška i uznemirujuća stanja.Prethodne studije ovu su vrstu migrena povezale s dugotrajnim bolovanjima, smanjenom produktivnošću i slabijim kvalitetom porodičnog života. Kod epizodnih  migrena ove negativne posledice se javljaju u puno manjoj meri.

 

 

Komentari su zatvoreni