Povezanost migrene sa drugim bolovima

March 25th, 2011 @   - 

Kada je žensko zdravlje u pitanju, dve najčešće hronične bolesti su migrena i bol u karlici. Američki stručnjaci tvrde kako su upravo one povezane!

Hronični karlični bol odnosi se na bol koji se javlja u području između pupka i kukova, a pritom traje više od šest meseci.  Neki pacijenti, upitani gde osećaju bol, znaju rukom pokazati na celo opisano područje. Ovaj bol može biti znak neke druge bolesti, ali može biti i stanje samo za sebe.

Uzrok bola u karlici često je teško utvrditi. Mnoge žene nikada ne dobiju tačnu dijagnozu koja bi objasnila njihove bolove, ali to ne znači da se radi o imaginarnoj ili neizlečivoj vrsti bola. Ako je uzrok bola poznat, lečenje se fokusira na njega. Kada se uzrok bola ne zna, onda lečimo bol.

 

Sedam od deset žena s hroničnim bolom u karlici takođe pate od migrene, što je trostruko više nego kod drugih žena.

Engleski stručnjaci su istražili povezanost između migrene i hroničnog bola u karlici kod žena koje boluju ili ne boluju od endometrozoe (razvoj ćelija maternice u drugim organima). Prosečno su ispitanice bile stare 46 godina, a bolovale su oko deset godina. Ukupno je 67% žena s hroničnim bolom u karlici  imalo migrene, a drugih 8%  je imao glavobolje koje su moguće bile migrene.

Prema jednoj od teorija, prostaglandini bi mogli biti uzročnici. Oni  su odgovorni za mnogobrojne procese u našem telu, uključujući zapaljenja, sužavanje ili širenje krvih sudova itd.

Prema drugoj teoriji, žene s jednim oblikom hroničnog bola u karlici, postaju osetljivije na druge izvore bola kako se pojačava osetljivost njihovih živaca. Simptomi koji inače ne bi uzrokovali bol tako se doživljavaju bolno, jer je prag za bol snižen.

“Ovo otkriće podupire ono što sumnjamo već duže vreme – često vidimo pacijente u svojoj klinici za migrene koji se žale na druge vrste bolova povezane sa živcima: u vratu, leđima, trbuhu ili nogama. Naš je pristup da ih `skinemo` s analgetika, kofeina i da se pobrinemo da redovno jedu i uhvate u koštac s problemima sa snom. Tada možemo potražiti efikasniji način tretiranja migrene. Jednom kada to napravimo, drugi bolovi će također nestati”, objasnio je dr. Nicholas Silver, neurolog Centra za neurologiju i neurohirurgiju Walton u Liverpoolu.

 

Komentari su zatvoreni