Tenziona glavobolja

Tenziona glavobolja je  najčešći vid glavobolje. Kod zdrave populacije  javlja se povremeno, a kod nekih pacijenata dosta često, pa čak i svakodnevno, nedeljama ili mesecima. Manifestuje se u obliku stezanja, bušenja ili pritiska koji se najčešće širi iz potiljka prema slepoočnicama  i čelu. Ređe bol počinje u čeonom delu. Često se bol opisuje “kao obruč oko glave” ili boli cela glava. Ponekad je praćena trnjenjem jedne strane lica, jedne ruke ili noge.

Uzrok

Najčešći uzrok tenzione glavobolje je reumatski proces u vratnom delu kičme (spondiloza, diskopatija, radikulopatija, skolioza…). Kod starijih pacijenata često srećemo hronične diskus hernije ili spondilolistezu (pomeranje pršljenova). Reumatske promene u vratu zatežu vratne mišiće, povlače pripoje mišića na potiljku, izazivaju bol u potiljku koji se širi prema slepoočnicama i čelu. Ređi uzroci tenzione glavobolje su hronično zapaljenje sinusa, nervoza, napetost, nesanice, oštećenja vida, prehlade…

Lečenje

U zdravoj populaciji, prolazna glavobolja se leči Kafetinom, Brufenom, Panadolom ili nekim sličnim blagim analgetikom. Kod pacijenata koji imaju česte ili svakodnevne glavobolje potrebo je lečiti uzrok, a to su reumatske promene na vratnom delu  kičme. Odgovarajućom kombinacijom lekova lečimo galvobolju, ali i reumatski proces na kičmi. Kod starijih pacijenata dajemo lekove koji oporavljaju oštećene nerve koji izlaze iz kičme i popravljaju vratnu cirkulaciju što dugoročno rešava problem glavobolje.

Terapija Bola


TERAPIJA BOLA je prva specijalistička ordinacija u Srbiji koja se bavi lečenjem svih vrsta bolova i lečenjem hitnih stanja.

Pregledi u odinaciji se obavljaju radnim danom od 10-20 h, kućne posete svakog dana od 08.00 do 22.00 h.
Savremena svetska dostignuća, prilagođena našim uslovima, primenjujemo sa velikim uspehom omogućavajući pacijentima konforan život bez bola.

Detaljnije...

Dr. Nebojiša Mitić

SVAKI BOL JE MOGUĆE IZLEČITI